הרומן שלי עם איטליה החל בטיול חלומי בצפונה הירוק והציורי. במשך שלושה שבועות טיילתי בין ערים ציוריות, נופים עוצרי נשימה, כפרים קטנטנים ואגמים נחבאים. נשארתי עם טעם של עוד. בשנתי השנייה באוניברסיטה הסנפתי מעט איטליה דרך כנופיית סטודנטים איטלקים איתם חלקתי מעונות. מעניין שמכל גלויות הנוף בהן עברתי באופן אישי, נחרתו בליבי דווקא המפגשים האנושיים. למשל, הסבתא האיטלקייה שניהלה ביד רמה את המלון לשפת אגם קומו, איך רדתה בבנה העצל והלא יוצלח, ניהלה צוות, גירשה חתולים ואפתה קרואסונים טריים בשש בבוקר. קירות המלון המקסים היו ספוגים בתמציתה של האישה העוצמתית הזו ומעניין מה קורה שם עכשיו, כשהלא-יוצלח נמצא בתא הטייס.

את ידידיי האיטלקים באוניברסיטה אי אפשר היה לפספס. קולניים, עצבניים, מהירים להתווכח, ובקולי קולות. אנשים טובי לב ונדיבים, חמומי מוח ומדברים עם הידיים. האיטלקים שלי הם חמים, חריפים, עוקצניים ובעלי טעם משובח, בדומה לאוכל שלהם. ספגטי אליו אוליו הוא דוגמה קלאסית לאופי האיטלקי שהתקינה לנו מרתה הסטודנטית, משום מה תמיד באמצע הלילה.

Spaghetti aglio olio e peperoncino  מיתרגם בפשטות לספגטי בשום ושמן זית, עם צ'ילי חריף וזה מה שתמצאו בכל הגרסאות למאכל הנפוץ הזה. אני, בדומה לאיטלקים, בעלת אופי משלי וככזו, הרשיתי לעצמי לשנות מעט את המתכון. אני לא אוהבת אוכל ספוג שמן וכשמנת ספגטי נשענת על שמן הזית לצורך הרוטב, תמצאו במתכון לא מעט ממנו. אני החלפתי חלק מהשמן ביין לבן. מתכונים באינטרנט מתווכחים נמרצות האם להוסיף לאליו אוליו עשבי תיבול אם לאו והאם פרמז'ן היא תוספת חוקית למתכון הקלאסי. כחובבת עשבי תיבול וגם פרמז'ן, לא כבלתי את עצמי למסורת המאמות והלכתי על הטעם: ירקרק, חריף, עוקצני וטעים. כמו איטליה שלי.

להכנת ספגטי אליו אוליו תזדקקו ל:

500 גרם ספגטי יבש
מים ומלח גס לבישול

שליש כוס שמן זית משובח
5 שיני שום כתושות
כף שטוחה אורגנו
1/4 כפית פתיתי צ'ילי מיובש
כפית מלח גס
פלפל שחור גרוס טרי
שליש כוס יין לבן יבש
חופן בזיליקום ו/או פטרוזיליה קצוצים, או כחצי מגשית קוביות קפואות

כוס ממי בישול הפסטה
פרמזן מגוררת להגשה

לעבודה!

לפני הכל, העמידו על אש גבוהה סיר ענק ובו הרבה מאוד מים וחופן מלח.

חופן מלח גס למים

עד שהעניין ירתח, בואו ניגש להכנת הרוטב.

מצרכים

בסיר קטן, מבלי להדליק עדיין את האש, שימו שליש כוס שמן זית. אתם רוצים לבחור שמן כתית משובח מכבישה קרה. טעם הספגטי הזה נשען על מיעוט מרכיבים. דאגו שהם יהיו באיכות טובה.

סיר ושמן זית

הוסיפו לשמן 5 שיני שום כתושות, 1/4 כפית פתיתי צ'ילי מיובש, כף שטוחה אורגנו יבש, כפית מלח גס, ופלפל שחור גרוס הישר מהמטחנה, ובנדיבות.

שום ותבלינים בשמן

הדליקו מתחת לסיר אש בינונית וערבבו את המרכיבים הריחניים.

לא לשכוח לערבב

המטרה שלנו היא לקבל פסטה בטעם שמן זית ושום טרי. לא לשום שרוף ומר בספגטי! לכן עיצרו את תהליך הבישול מייד כשתתחילו לראות בועות, כמו כאן

תערובת ירוקה

והוסיפו לסיר שליש כוס יין לבן יבש וחופן עשבי תיבול – בזיליקום או פטרוזיליה טרייה. כאן תוכלו לראות שטרי לא היה לי. חצי מגשית קוביות קפואות נכנסה במקום.

מוסיפים את הבזיליקום

תנו לעסק ערבוב רציני עד שהכל מתחמם בשנית. הסירו מהאש.

רתחו המים?

מים רותחים, למקרה שיש לכם ספק

הוסיפו אליהם חבילה של 500 גרם ספגטי, כך

ספגטי עומד במים, הממ.... ג'קוזי לספגטי

תוך פחות מחצי דקה, תחתיות מקלות הספגטי יתררכו מספיק בכדי שתוכלו לערבב ולדחוק את האטריות לכל אורכן מתחת למים הרותחים, הנה כך

והנה הספגטי הלך לצלול

הניחו לעסק לבעבע, תוך כדי ערבוב מזדמן. אחרי כשבע דקות, הרימו בזהירות אטרייה מהמיים ותנו נגיסה

נגיסה כדי לבדוק אם הוא מוכן

אם הספגטי עוד קשה באמצע, חכו עוד דקה ונסו שנית. כשהספגטי נגיס אך עוד לא סמרטוטי, כבו אש ודלו כוס ממי בישול הפסטה. שימו בצד. מייד אחר כך שפכו את הפסטה למסננת, והחזירו אותה לסיר.

ספגטי מוכן ומסונן בסיר

שפכו מעל האטריות את הרוטב הירוק והריחני שחיכה לכם בסבלנות על השיש וכחצי מכוס מי הפסטה ששמרתם בצד. המים של הפסטה מלוחים, טעימים ומלאי עמילן שיעזור לכם להרכיב רוטב חלקלק מבלי לשפוך כמויות של שמן.

רוטב ירוק על הספגטי

ערבבו הכל טוב טוב וחכו כשלוש דקות. אם בשלב הזה האטריות התייבשו, הוסיפו את שאר המים וערבבו נמרצות בשנית.

ספגטי אליו אוליו. ירוק, ריחני וטעים. איפה הפרמזן?

ספגטי ירוק בסיר

ספגטי אליו אוליו

הנה הכל בצלחת. סלט ירוק מפנק, בגט פריך,כוס יין אדום ואתם בגן עדן.

בתאבון!

***

המתכון מוגש בחסות סביב עולם – תיירות ללא גבולות בארץ ובעולם.

 טיולים מאורגנים